Een stedentrip naar Londen boeken? De hoofdstad van Engeland is misschien wel de leukste Europese hoofdstad om te bezoeken. De stad telt namelijk tientallen bezienswaardigheden, leuke winkelstraten en attracties. Bijna te veel om in het tijdsbestek van een weekendje Londen te zien. Gelukkig hoeft een stedentrip naar Londen niet veel te kosten. Een treinticket naar de Engelse hoofdstad is al verkrijgbaar vanaf 40 euro.

Met de trein naar Londen

Naast het vliegtuig, de bus en de boot is het mogelijk om met de trein naar Londen te reizen. Vanaf Amsterdam, Schiphol en Rotterdam zijn er mogelijkheden om met de Thalys en Eurostar de oversteek te maken. In dat geval dient u met de Thalys naar Brussel te reizen en vanaf daar de Eurostar naar Londen te pakken. Op de terugreis is het mogelijk om rechtstreeks van Londen naar Amsterdam te reizen. Deze rechtstreekse verbinding is vanaf 4 april 2018 beschikbaar vanaf 40 euro per treinticket.

Traject Amsterdam – Londen

Op de heenreis is het dus nog noodzakelijk om met de Thalys naar Brussel te reizen en vervolgens vanaf België de trein naar de Engelse hoofdstad te nemen. De gehele treinreis duurt slechts 4 uur en 40 minuten. Dit is inclusief overstaptijd in Brussel. Helaas rijdt de Eurostar nog niet direct tussen Amsterdam en Londen. Voordat dit gerealiseerd kan worden dienen er nog afspraken gemaakt te worden omtrent douane- en beveiligingskosten. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft aangegeven deze dienstregeling vanaf 2020 gerealiseerd te willen hebben. Zodra deze dienstregeling gerealiseerd is duurt de heenreis ruim een uur korter.

Traject Londen – Amsterdam

De treinreis vanaf Londen naar Amsterdam is wel rechtstreeks mogelijk, maar vertrek slechts twee keer per dag als directe verbinding. De eerste mogelijkheid om direct naar Nederland te reizen is om 08:31 uur, de tweede mogelijkheid is ’s avonds om 17:31 uur. De Eurostar stopt vervolgens in Rotterdam en Amsterdam. De trein vanuit Engeland is binnen drie uur in Rotterdam en is 40 minuten later in onze eigen hoofdstad.

Met Eurostar naar Londen

Wanneer u voor met de Eurostar naar Londen gaat is het verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn. Net als bij het vliegveld is inchecken namelijk noodzakelijk. In vergelijking tot het vliegtuig is dit proces wel aanzienlijk sneller. Inchecken bij Eurostar is namelijk mogelijk tot 30 minuten voor vertrek. In het weekend en tijdens vakanties wordt geadviseerd om rekening te houden met extra wachttijden en circa 45 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Omdat de heenreis vanaf Amsterdam vooralsnog wordt verzorgd door de Thalys vindt het inchecken pas plaats in Brussel. Tijdens de overstap van de Thalys op de Eurostar naar Londen heeft u ruim een uur de tijd om dit te doen. Op de terugweg naar Nederland worden reizigers gevraagd om 30 á 40 minuten voor vertrek aanwezig te zijn op het treinstation. Wanneer u een Business Premier-ticket heeft, dan kunt u sneller inchecken. In dat geval kunt u tot 10 minuten voor vertrek inchecken. In alle gevallen heeft u een treinticket en identiteitskaart of paspoort nodig voor het inchecken. De bagage wordt ook gecontroleerd, maar vloeistoffen mogen gewoon meegenomen worden.

Soorten Eurostar treintickets

De Eurostar trein heeft, net zoals bij reguliere treinen, een 1e en 2e klas treinticket. Ongeacht het treinticket zijn treinen van Eurostar voorzien van WiFi, voldoende beenruimte, stopcontacten en een barrijtuig. Bovendien zijn alle treinen onlangs vernieuwd en op vrijwel ieder vlak verbeterd. Met de trein naar Londen reis je dan ook een stuk comfortabeler en goedkoper, dan het vliegtuig.

Het verschil tussen een Standard Premier ticket en een Business Premier ticket zit voornamelijk in de service en extra’s die worden aangeboden. De stoelen en het beenruimte zijn vrijwel identiek aan elkaar. Misschien dat de stoelen iets verder uit elkaar staan, maar daar is het meeste wel mee gezegd. Op het gebied van service en extra’s zijn de verschillen een stuk groter. Zo kan je met een Business Premier treinticket tot 10 minuten voor vertrek inchecken en krijg je uitgebreide catering tijdens de treinreis. Deze extraatjes zijn wel terug te zien in het prijsverschil.

Goedkoop naar Londen

Een treinkaartje naar Londen is in 2018 al verkrijgbaar vanaf 49 euro. Voor deze prijs ontvangt u zowel een treinticket van Amsterdam naar Brussel als de oversteek van Brussel naar Londen. Voor deze prijs bent u binnen 4 uur en 40 minuten in de hoofdstad van Engeland. Naast de Thalys naar Brussel kunt u ook kiezen voor de Intercity naar Brussel. In dat geval kost de oversteek u 59 euro per persoon.

Tickets zijn verkrijgbaar via diverse aanbieders, maar zijn qua prijs altijd gelijk aan elkaar. Vanuit Nederland worden treintickets naar Londen veelal geboekt via NS International. Op de website vind je een kalender met een actueel overzicht van alle prijzen. Daarnaast is het boeken van deze treinreis ook mogelijk bij NMBS Europe. Bij alle aanbieders geldt dat u een vroegboekkorting ontvangt als u ruim van tevoren een treinreis naar Londen boekt.

Boot naar Londen

Vanuit de Hoek van Holland vaart er tweemaal dagelijks een grote boot naar Londen. Deze boten komen aan in Harwich, vanuit daar is er aansluiting met de trein naar Londen. Via Stela Lines is het ook mogelijk om boot + treinkaartje te bestellen. De boot ’s ochtend als ’s nachts uit. Het voordeel hiervan is dat u niet de gehele dag kwijt bent aan het reizen. Bovendien is deze combinatie relatief goedkoop. Zo bent u op deze reiswijze slechts 49 euro per persoon kwijt.

Busreis naar Londen

Een derde mogelijkheid om de oversteek te maken is de bus. De busreis vanuit Nederland naar Engeland wordt aangeboden door Flixbus en Ouibus. Van alle mogelijkheden is de busreis naar Londen het goedkoopst. Bussen zijn tegenwoordig voorzien van WiFi en redelijk comfortabel. De reistijd bedraagt daarentegen wel ruim 10 uur en vertrek is uitsluitend mogelijk vanuit Amsterdam of Rotterdam. Dit is dan ook terug te zien aan de prijzen. Een enkele reis per bus kost u slechts 35 euro. Voor iets meer geld bent u in 4 uur en 40 minuten in de Engelse Hoofdstad.

Openbaar vervoer Londen

Wie niet voor onverwachte verassingen wilt komen te staan bestelt in Nederland alvast de Londen Travelcard. Deze dagkaart geeft u toegang tot bus, tram en metro en trein. Op deze manier kunt u meerdere bestemmingen, attracties en winkels bezoeken in minder tijd. Ideaal voor de allround bezoeker.