Er gaan dagelijks tientallen vluchten van en naar Londen, maar als je eenmaal aan de overkant bent, ben je nog niet in de prachtige hoofdstad. Zelfs als je naar Londen City Airport vliegt dan ben je nog een stukje verwijderd van de stad zelf. Hoewel de naam van het vliegveld anders doet vermoeden zal je eerst nog een kleine transfer moeten nemen naar het centrum van Londen.

Luton Airport

Luton Airport

Londen City Airport

Londen City Airport

Gatwick Airport

Londen Gatwick Airport

Stansted Airport

Londen Stansted Airport

Heathrow Airport

Londen Heathrow Airport

Southampton Airport

Southampton Airport

Vervoer vliegvelden Londen

De Engelse hoofdstad wordt omringd door een vijftal (!) vliegvelden. Afhankelijk van het vliegveld waarop je landt is de transfer langer en het vervoer dus duurder. Bij het boeken van een vliegticket naar Londen is het dus aan te raden om ook rekening te houden met de reistijd van de transfer en de bijkomende kosten. Op de onderstaande afbeelding zie je de ligging van alle vliegvelden.

Vlievelden londen

Bron: Allairportminicabs.co.uk

Op de bovenstaande afbeelding is te zien dat Londen City het dichtst bij het centrum van de stad ligt. Dit betekent echter niet dat het ook altijd de goedkoopste optie is. Juist omdat je hiermee direct in de stad bent vragen vliegaanbieders hier vaak de hoofdprijs voor. Vergelijk daarom altijd de vijf vliegvelden met elkaar.

De goedkoopste vliegvelden in Londen zijn vaak London Stansted of Gatwick airport. Het verschil kan vaak oplopen tot wel tientallen euro’s per persoon. Maar tel hierbij nog wel de kosten op om naar het centrum te reizen. Al met al heb je vier opties om van het vliegveld naar je accommodatie te reizen. Hieronder lichten we deze kort toe.

Bus naar het vliegveld

We beginnen direct met de goedkoopste optie: de bus. De kosten en de reistijd zijn hierbij geheel afhankelijk van het vliegveld. Grote bussen vertrekken bijna ieder uur en kosten tussen de 3 en 10 pond per persoon. De reistijd loopt uiteen van 40 minuten tot bijna 3 uur. Bekijk hieronder het overzicht per bestemming.

VliegveldReistijdKosten
London City1 uur en 17 minuten£3.00 – 5.00
London Heathrow2 uur en 55 minuten£3.00 – 6.00
London Luton40 minuten£3.00 – 6.00
London Stansted55 minuten£11.00
London Gatwick1 uur en 15 minuten£8.00

 

Trein naar centrum Londen

De tweede mogelijkheid is de trein van het vliegveld naar het centrum van Londen. Dit is de makkelijkste en comfortabelste optie die er is. Bovendien duurt iedere verbinding, met uitzondering van London City, een klein uurtje. Ook in verhouding met de prijs en de reistijd is dit de beste optie. Hieronder geven we de een schematische weergave.

VliegveldReistijdKosten
London City35 minuten£5.00
London Heathrow1 uur en 4 minuten£25
London Luton1 uur£15.50
London Stansted1 uur£21.00
London Gatwick55 minuten£19.50

 

Transfer taxi vliegveld Londen

Een transfer per taxi is luxe, maar wel een stuk duurder dan de overige mogelijkheden. Er rijden zo’n 25.000 taxi’s rond in en om de hoofdstad. Grote kans dus dat je er meerdere zult aantreffen bij het vliegveld. Hoewel de taxi’s niet allemaal meer hun originele zwarte uiterlijk hebben is één ding niet veranderd: de opvallende vorm van de auto’s.

Vooraf een taxi reserveren is niet nodig. Het kan soms een leuke korting opleveren, maar dat is vandaag de dag niet meer gegarandeerd. Buiten ieder vliegveld is, net als in Nederland, wel een taxistandpunt te vinden. Mocht een taxi beschikbaar zijn, dan brandt zijn gele ‘taxi’ bordje op het dak.

Het instaptarief begint bij £1.40 en stijgt per minuut of bij iedere 311 meter die er is gereden. Deze regels hieromtrent zijn allemaal bepaald en vastgelegd door de overheid van Groot-Brittanië. Let wel: per passagier, stuk bagage en ongebruikelijke uren wordt er een toeslag berekend bovenop de gebruikelijke prijs. Hoewel veel taxi’s ook creditcard accepteren is dat lang niet altijd het geval. Neem daarom altijd ook contanten mee. Bekijk hieronder in de prijstabel naar de richtprijzen voor taxi’s.

VliegveldReistijdKosten
London City30 minuten£35-45
London Heathrow1 uur£40-60
London Luton1 uur£45-60
London Stansted1 uur£90-100
London Gatwick1 uur£90-100

 

Auto huren in Londen

Heb je een meerdaagse stedentrip naar Londen geboekt of verblijf je voor langere tijd in Engeland? Dan kan het huren van een auto een voordeligere optie zijn. In dat geval ben je niet gebonden aan taxi’s of het openbaar vervoer. Bovendien kan je ook makkelijker buiten Londen de toerist uithangen. Auto’s kunnen gehuurd worden in de stad zelf, maar ook opgehaald en ingeleverd worden op een vliegveld naar keuze.

Let op: De genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.