Tijdens de Kerstmis gezellig met de familie naar Londen. Een uitstekend idee. De Engelsen zijn gek op Kerstmis en dompelen vanaf november de hele stad onder in kerstverlichting. Wat dat betreft lijkt de stad in de laatste twee maanden van het jaar op een typische Amerikaanse kerstfilm. Er is dan ook genoeg te doen in deze mooie maanden. Breng een bezoek aan de Kerstmarkt in Londen of Winter Wonderland in Hyde Park. Doe kerstaankopen en smelt weg bij de prachtig verlichte etalages van Harrods en Liberty.

Vanaf wanneer kerstmis in Londen?

Halverwege november wordt de Engelse hoofdstad langzaam ondergedompeld in de kerstsfeer. Dit betekent dat je vanaf dat moment door prachtig verlichte winkelstraten loopt en er genoeg te doen is ’s avonds. Net als in Nederland is het in Engeland gedurende de laatste maanden vroeg donker en relatief koud. Echt winterweer dus maar dat komt de sfeer alleen maar ten goede.

In Engeland viert men alleen Eerste kerstdag. Tijdens deze dag zijn veel attracties, winkels, restaurants en bezienswaardigheden gesloten. Het metronetwerk ligt plat en de bussen in Londen rijden met een aangepaste dienstregeling. ’s avonds gaan de restaurants wel weer open, maar zijn rond Kerstmis vrij druk. Mocht je op Eerste kerstdag uit eten willen, reserveer dan tijdig een tafeltje.

Tweede kerstdag kennen de Engelsen niet, wel zijn veel Londenaren vrij op deze dag. Attracties, winkels, bioscopen en bezienswaardigheden zijn op deze dag dan ook gewoon geopend. Ook het openbaar vervoer in Londen rijdt weer volgens normale dienstregeling. Een uitzondering op deze regel is warenhuis Harrods. Deze is namelijk als enige gesloten op tweede kerstdag.

Wat te doen in december in Londen?

Naast kerstshoppen kan je ook genieten van genieten van prachtig verlichte gebouwen en bezienswaardigheden. Een rondje met de Londen Eye is ’s avonds, wanneer lichtjes branden, namelijk nog romantischer. Daarnaast kent de stad een aantal ijsbanen. Naast Winter Wonderland in Hyde Park, Somerset House en het Westfield winkelcentrum kan je ook bij de Londen Eye ijzers onderbinden. Net als bij restaurants geldt ook hier: reserveer vooraf, want het kan aardig druk zijn!

Ieder jaar staat er op Trafalgar Square een kerstboom van ruim 20 meter hoog. Deze prachtige kerstboom hangt uiteraard vol met verlichting en wordt geschonken door de Noorse stad Oslo. Dit wordt al jaren gedaan als dank voor de militaire hulp tijdens de Tweede wereldoorlog aan Noorwegen. Vanaf begin december worden er vijfhonderd lichtjes aangestoken tijdens een mooie ceremonie. In de laatste maand van het jaar is er op hetzelfde plein dagelijks een koor te vinden dat kerstliedjes zingt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere activiteiten die jaarlijks verschillen.

Ga je met de kinderen naar Londen, dan is er ook voor hen genoeg te doen. Zo heeft Harrods een eigen kerstman met wie de kinderen op de foto kunnen. Ook klerenwinkel Selfridges en speelgoedwinkel Hamleys hebben een kerstman rondlopen. Bovendien worden er bij de laatstgenoemde ook regelmatig demonstraties gehouden met speelgoed.

Kerstmarkt in Londen

Londen kent het hele jaar door diverse markten, met ieder zijn eigen thema. Tijdens kerst is dat niet veel anders. De meeste kerstmarkten zijn gratis te bezoeken en is een waar spektakel. Kraampjes vol etenswaren, leuke originele cadeautjes en live muziek. De laatste kerstmarkt is te vinden op 24 december. Bekijk hieronder onze top drie om in december te bezoeken.

Barbican’s Design Market t/m 22 december;
Eden Royal Christmas Fair t/m 24 december;
Greenwich Market t/m 24 december.

Kerstshoppen in Londen

Je kent het wel: kerstfilms waarbij de straten én winkels compleet zijn gedecoreerd met kerstversiering. Londen is tijdens de decembermaand zo’n stad. Met name de wat grotere winkelstraten zoals Bond Street, Oxford Street en Regent Street kennen jaarlijks prachtig gedecoreerde straten. Ook de etalages van warenhuizen Harrods, Hamleys en Selfridges staan vol met kerstversiering. Bovendien hebben deze winkels leuke aanbiedingen en de eerste zelfs een complete afdeling vol met kerstspullen.

Lees ook over onze favoriete winkels in Londen >>>

Boxing Day in december

Net als hier in Nederland kennen de Engelse leuke aanbiedingen tijdens de feestdagen. Boxing Day is, naast Black Friday, een bekend fenomeen. Op Tweede kerstdag gaan dan vrijwel alle winkels open en begint de grote uitverkoop. In Engeland wordt namelijk geen Tweede kerstdag gevierd en zijn de winkels vaak extra lang geopend. Uitzondering op de bovenstaande regel is Harrods. Het welbekende warenhuis is de dag na Kerstmis gesloten. Uitverkoop bij Harrods begint daar een dag later op 27 december.

 

Ook Kerstmis in Londen beleven? Boek dan ruim op tijd goedkope vliegtickets en een leuk hotel.