Een stedentrip naar Londen met de verassingsreis van Kruidvat? Drie dagen naar een Europese bestemming voor net geen negentig euro. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en vaak is dat ook het geval. Kort voor vertrek ontvang je van de reisorganisatie de bestemming, de lengte van de reis en de beschikbare reisdata. Zelf heb je maar weinig inbreng of mogelijkheden met betrekking tot de reis en het verblijf.
Hoe werkt dit?
Zoals gezegd bieden websites en winkels voor een vast bedrag een voucher aan. Deze is in te wisselen voor een korte vakantie naar een Europese stad. In principe laat je je verassen en geef je de organisatie van deze stedentrip uit handen aan een onbekende. De organisatie achter de actie regelt vlucht en verblijf.
Daarbij komt dat de vouchers alleen worden aangeboden in bepaalde periodes en dat je na het verzilveren ervan pas te horen krijgt waar de reis naartoe gaat, vanaf welk vliegveld, welk tijdstip en met welke maatschappij.
Vertrekken vanaf welk vliegveld?
Dat is afhankelijk van het geval. Tijdens het verzilveren van je voucher is het gebruikelijk dat je voorkeursvliegvelden opgeeft. Je geeft er altijd vier op, zodat je mogelijk ook vanuit België of Duitsland dient te vertrekken. Ons kikkerlandje kent immers maar drie grote vliegvelden: Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.
Daarnaast worden er extra kosten in rekening gebracht als je op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag wilt vliegen. Ook de reiskosten van en naar het vliegveld worden niet meegerekend en dien je dus zelf te bekostigen. Hoewel dit binnen Nederland goed te doen is, kunnen de kosten hoog oplopen als je naar Bonn, Brussel of Lille moet reizen voor je vlucht.
Aangezien je niet weet hoe laat je vlucht vertrekt kan het ook voorkomen dat je een dag van tevoren al naar het vliegveld moet reizen en een hotelovernachting moet boeken. Je merkt het al: het kostenplaatje kan al snel oplopen.
Werkelijke kosten
Niet alleen de reiskosten van en naar het vliegveld zijn dus voor eigen rekening, ook andere optie’s dien je zelf te bekostigen. Zo kost de eerder genoemde mogelijkheid om op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag te vliegen ook dertig euro per persoon extra. Een nacht extra blijven kan voor dezelfde prijs per persoon en een ontbijtje kost tien euro. Vlieg je liever niet naar Oost-europa? Dan kan je steden uitsluiten voor vijf euro per bestemming.
Bovendien kosten veel van de bovenstaande upgrades het dubbele, want reizen kan niet zonder reispartner. Kortom: alle kosten worden dubbel in rekening gebracht. Het ontbijtje in je driesterrenhotel kost ineens 20 euro en wil je naast je reispartner in het vliegtuig zitten, dan moet je een stoel reserveren á 12,50 euro. De organisatie achter deze vouchers biedt dus een reis aan en probeert middels deze upgrades extra centen uit je zakken te kloppen.
Ook de tijd in de stad is maar beperkt. Zo kan het voorkomen dat je de eerst dag pas om vijf uur ’s middags aankomt en op de dag van vertrek ’s ochtends vroeg op het vliegveld moet staan. In dat geval heb je slechts een dag of anderhalve dag te besteden in de stad. Dat is uiteraard veel te kort en zeker voor alle upgrades die je hebt moeten betalen.
Houd de organisatie in eigen handen
Een goedkope stedentrip voor net geen negentig euro klinkt dus niet alleen te mooi om waar te zijn, dat is het ook. Bovendien ben je nooit zeker van je bestemming, de reisdatum en of je überhaupt beschikbaar bent op die dagen. Vertrek vindt in beginsel namelijk plaats op een doordeweekse dag.
Kies daarom altijd voor een gerenommeerde reisorganisatie en laat deze verassingsreisjes links liggen. Het is niet geheel ondenkbaar dat je na alle upgrades en bijkomende reiskosten het dubbele betaalt. Voor hetzelfde geld had je in dat geval zelf een goedkoop vliegticket kunnen boeken, een leuk hotel uitgekozen (incl. ontbijt) en zelf de bestemming en reisperiode bepaald!
Bron: NPO Radio 1