Coronavirus Londen

Europa is in de ban van het coronavirus! Niet alleen in Nederland nam het aantal besmettingen met het COVID-19 virus toe. Ook in diverse andere landen waaronder het Verenigd-Koninkrijk groeit het aantal zieken sterk. Van een crisis is in grote delen van het continent echter nog geen sprake. Enkel reizen naar het noorden van Italië worden afgeraden door het RIVM.

Betekent dit dat je met een gerust hart een weekendje weg naar Londen kan inplannen? Hoe groot is de kans dat je besmet raakt met het coronavirus in Londen? Welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen wanneer je grote evenementen in Londen bezoekt, gebruik maakt van het openbaar vervoer in de stad of vanuit Nederland met de trein naar Londen reist?

In dit artikel proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op al deze vragen. Belangrijk nieuws over het virus plaatsen we in een liveblog onderaan deze pagina.

Coronavirus in Londen: Meer besmettingen

Net als in Nederland groeit ook in Londen het aantal besmettingen met het coronavirus. Begin maart stond het aantal zieken in de Britse hoofdstad net onder de 100. Op een totaal van een kleine negen miljoen inwoners in de stad is dit relatief weinig. Ook buiten Londen valt het aantal besmettingen met het coronavirus mee in Groot-Brittannië. Toch is het verstandig om goed te letten op je persoonlijke hygiëne, wanneer je deze wereldstad bezoekt voor een stedentrip of weekendje weg.

Johnson schudt gewoon handen in ziekenhuis

Ondanks het feit dat meerdere mensen in Londen besmet zijn geraakt met corona, schudde Boris Johnson mensen in een ziekenhuis met corona-patiënten de hand. Het gaf aan dat de Britse leider zich nog weinig zorgen maakte over een mogelijke besmetting.

Tips om besmetting met COVID-19 te voorkomen

Onderstaand vind je een aantal tips, die je kunnen helpen om de kans op een besmetting tijdens een stedentrip in Londen met het coronavirus tot een minimum te beperken. Soms wordt gedacht dat het dragen van een mondkapje de oplossing vormt. Dit is echter niet volledig waar! Zo kun je ook besmet raken wanneer je het virus via je handen in je ogen wrijft. Ook in je neus peuteren kan tot een besmetting leiden, wanneer het virus aan je vingers zit.

  • Tip 1: was je handen regelmatig en in ieder geval na ieder toiletbezoek. Gebruik hierbij voldoende zeep en zorg dat alle delen van je hand gewassen worden.
  • Tip 2: probeer handvatten van deuren en ramen zo min mogelijk met je handen aan te raken. Verstandiger is het om de deur iets boven het handvat open te duwen, of bijvoorbeeld je elleboog te gebruiken.
  • Tip 3: voorkom een besmetting van mensen om je heen, door bij het niezen een papieren zakdoekje te gebruiken of dit in de holte van je elleboog te doen.
  • Tip 4: neem een desinfecterende handgel mee tijdens je stedentrip naar Londen, zodat je handen kunt desinfecteren als er geen kraan in de buurt is en je bijvoorbeeld meermaals een trapleuning of deurkruk gebruikt hebt.
  • Tip 5: neem voldoende afstand tot de mensen in je omgeving. Het maakt de kans kleiner dat je besmet raakt, op het moment dat iemand niest.

Moet ik bezienswaardigheden in Londen mijden als de pest?

Tijdens een weekendje weg in Londen wil je de mooiste bezienswaardigheden kunnen bezoeken. Denk aan de Tower Bridge, de Big Ben of bijvoorbeeld Buckingham Palace. Is het nog veilig om deze hotspots te bezichtigen met het COVID-19 virus? Of kan je de attracties en bezienswaardigheden in Londen voorlopig maar beter mijden als de pest… Wanneer je de eerder beschreven tips in acht neemt, is de kans op een besmetting kleiner. Je kunt immers ook in een metro, tram of bus een besmet persoon tegenkomen.

Update 17 maart: veiligheidsrisico’s voor reizen naar Groot Brittannië
Bekijk onze liveblog!

Houd het reisadvies van de Nederlandse overheid in de gaten, wanneer je twijfelt of een weekendje weg naar Londen verstandig is. Zodra het reisadvies niet negatief is, kun je met een gerust hart op pad! Voor belangrijk reisadvies en updates over het coronavirus in Londen, houden wij van Londenaar.nl hieronder een liveblog bij.


Liveblog Londenaar.nl over het coronavirus + reisadvies

Donderdag 19 maart
LONDON LOCKDOWN


2 dagen geleden voelde Boris Johnson nog niets voor een corona-lockdown. Diverse Londense media melden nu echter dat de regering voor aankomend weekend een noodplan in werking stelt. Alle restaurants, pubs en bioscopen worden mogelijk gedwongen de deuren te sluiten. Het gebruik van het openbaar vervoer in Londen wordt beperkt. In dit scenario verandert Londen binnen nu en enkele dagen in een spookstad.

Nederlanders die op dit moment nog op stedentrip in Londen zijn of van plan zijn af te reizen naar Groot Brittannië, raden we aan om het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk van de Nederlandse overheid in de gaten te houden.

Op dit moment zijn er 953 gevallen van coronavirus in Londen bevestigd.

Dinsdag 17 maart 2020
Streep door jouw stedentrip naar Londen?

Wij van Londenaar.nl raden het jou af om op dit moment of in de aankomende weken naar Londen af te reizen als dit niet noodzakelijk is. Zet een dikke streep door jouw stedentrip-plannen en stel het een aantal weken of maanden uit.

Je kan natuurlijk wel alvast een zitplaats in de trein of het vliegtuig reserveren.

Maandag 16 maart 2020
Waarschuwing Boris Johnson: Britten en toeristen moeten sociale contacten vermijden

Boris Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft op maandag 16 maart de Britse bevolking gewaarschuwd om per direct alle niet-essentiële contacten zoveel als mogelijk te vermijden. Covid-19 eist ook in Engeland steeds meer doden. Johnson geeft in een toespraak op de Britse televisie aan dat Britten en toeristen:

Restaurants, pubs, festivals, sportevenementen, bezienswaardigheden, attracties, dierentuinen, musea en andere evenementen waar veel mensen samenkomen moeten vermijden.

Ook wordt afgeraden om te reizen als dit niet perse nodig is.