De Tower of Londen is een gebouwencomplex dat net als de Londen Eye is gelegen aan de rivier de Theems. Het complex dat al sinds eeuwen diverse functie’s in de stad heeft bekleed staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo heeft het gebouw gefungeerd als staatsgevangenis, koninklijk paleis, fort, museum, arsenaal en garnizoen.

Het spreekt voor zich dat de Tower Bridge zijn naam te danken heeft aan de Tower of Londen. Het gebouw wordt bestuurd door ”Constable of the Tower”. Dit is meestal een hogere militair die al jaren in dienst is. Hij is belast met de zorg voor de gebouwen, alsook de medewerkers en het landgoed. Tijdens staatsgelegenheden beheert hij tevens de Kroon en andere koninklijke voorwerpen. Iedere vijf jaar wordt er een nieuwe Constable gekozen.

Geschiedenis

Naast gevangenis en fort werden er jarenlang executies uitgevoerd op de binnenplaats van dit markante gebouw. Mensen die lager stonden in de samenleving werden hier veelvuldig opgehangen, terwijl misdadigers werden onthoofd. Het gebouw fungeerde circa 120 jaar als executieplaats, in 1600 werd de laatste misdadiger ontdaan van zijn hoofd.

Na 1600 heeft het complex nog volgestaan met wapens voor als de oorlog verklaard zou worden. Het fort heeft dus een rijke geschiedenis die bijna 1000 jaar terug gaat. Het ademt dan ook Britse geschiedenis en is een zeer bijzonder monument om doorheen te wandelen.

Vandaag de dag is de Tower of Londen in functie als museum. In tegenstelling tot de British Museum zijn hier voornamelijk koninklijke voorwerpen en de geschiedenis van het complex te bewonderen. Dit museum staat dan ook voornamelijk bekend om de kroonjuwelen van de Royal Family die hier te bewonderen zijn. Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken, deze worden verzorgd door experts op het gebied van de Britse geschiedenis en zijn zeker een aanrader.

Tower of Londen bezoeken

Zoals hierboven reeds is aangegeven kan je de Tower of Londen ook zelf bewonderen. Het museum is geopend voor publiek en wordt dan ook veelvuldig bezocht. Houd daarom rekening met wachttijden en drukte tijdens je bezoek aan Londen. De entreeprijs is ongeveer 20 euro per persoon, waarbij kinderen tegen een gereduceerd tarief naar binnen kunnen.

Openingstijden:

Zomer (1 maart – 31 oktober):
Dinsdag t/m zaterdag 9.00u – 17.30u
Zondag t/m maandag 10.00u – 17.30u
Laatste entrée om 17.00u

Winter (1 november – 29 februari):
Dinsdag t/m zaterdag 9.00u  – 16.30u
Zondag t/m maandag 10.00u – 16.30u
Laatste entrée om 16.00u

Om lange wachttijden te voorkomen is het ook mogelijk om online alvast een entreeticket te boeken. Om deze te bestellen kan je hier terecht. Ben je van plan om meerdere bezienswaardigheden te bezoeken, dan is het wellicht interessant om de Londen Pass te bestellen. Hiermee heb je direct toegang tot tientallen attracties, monumenten en bezienswaardigheden voor een vast lage prijs. Bovendien kan je ook de wachtrij overslaan met deze pas.