De Tower Bridge is, zoals de naam al aangeeft, een grote brug in Londen. De brug heeft zijn naam te danken aan de ligging ervan. Het verbindt namelijk de rest van Londen met de Tower of Londen. Dit is een groot gebouwencomplex dat in de rijke geschiedenis meerdere functies heeft bekleed. Zo heeft het als staatsgevangenis, paleis, wapenopslag en executieplaats gefungeerd. De Tower Bridge heeft zijn naam te danken aan de Tower.

De burg is rond 1886 gebouwd en opgeleverd in 1894. Het gebouw dient als brug voor de rivier de Theems. De brug is ontworpen als ophaalbrug waardoor grote boten en schepen er gemakkelijk doorheen kunnen varen. Aan beide zijden van de brug is een toren geplaatst. Deze zijn tot vandaag de dag vrij toegankelijk. Hierdoor hebben toeristen een prachtig uitzicht wanneer zij bovenaan de toren staan.

Ontwerp en bouw van de brug

De Tower Bridge is ontworpen door Horace Jonas. Hij was de architect en ten tijde van de bouw, maar stierf een jaar na aanvang van de bouw. Aan het bouwwerk hebben circa 430 bouwvakkers gewerkt voordat het, acht jaar later, in 1894 werd opgeleverd. De overige zeven bouwjaren werden geleid door George D. Stevenson. De eer ging echter volledig naar Jonas, aangezien hij de brug had ontworpen.

Het gebouw is in Victoriaans-Gotische stijl ontworpen en gebouwd. Het geeft een goed beeld van welke ontwerpen en stijl destijds populair waren. In het ontwerp waren stoommachines opgenomen die ervoor moesten zorgen dat de brug open en dicht kon. Op die manier zouden grote boten en schepen hun tocht kunnen vervolgen. Inmiddels zijn deze stoommachines vervangen voor elektrische motoren. Deze werken namelijk sneller, stiller en zijn duurzamer. De originele machines zijn echter bewaard gebleven en zijn nog terug te vinden in de Tower Bridge. Toeristen kunnen daardoor nog steeds zien hoe de constructie jaren geleden zijn werk deed.

Stedentrip naar Londen

De Tower Bridge is een verbindende factor in Londen. Tijdens een stedentrip naar Londen is de brug eigenlijk niet te mijden. Op de weg naar de Tower of Londen loop je tegen de brug aan. Beklim je deze, dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. De torens gaan 65 meter de lucht in waardoor je een prachtig zicht hebt op de Big Ben en de Londen Eye. Een ticket voor de Tower Bridge kost los circa €11,25.

Gelukkig kan je het ticket ook terugvinden in de London Pass. Met deze speciale pas krijg je toegang tot tientallen attracties, musea en bezienswaardigheden voor een vaste lage prijs. Ook deze prachtige brug is onderdeel van de pas en daarmee gratis toegankelijk. Bovendien kan je hiermee ook de wachtrij overslaan. Zo bespaar je tijd op je stedentrip.