Shakespeare the Globe Theatre was in de 16e eeuw een populair theater. Het houten constructie was destijds een van de vier theaters. De naam die het vandaag de dag draagt heeft het te danken aan William Shakespeare. De Engelse toneelschrijver schreef in de tijd van Elizabeth I diverse stukken die in dit theater te zien waren. Stukken als Hamlet, Macbeth en Romeo & Juliet zijn zelfs vandaag de dag nog te zien in het Globe Theatre te Londen.

Geschiedenis van Shakespeare ’s Theatre

In het jaar 1600 werd het theater gebouwd door ondernemer Philip Henslowe samen met zijn schoonzoon en tevens zakenpartner Edward Alleyn. Het gebouw werd gerealiseerd aan de Noordelijke zijde van de Theems. Om de reden dat aan de andere kant al enkele theaters waren gerealiseerd. Het was dus uit tactisch oogpunt dat het Globe Theatre juist daar werd gebouwd.

Ruim dertien jaar later in 1613 brandde het theater compleet af. Hoewel de oorzaak daarvan nog altijd een mysterie is, gaat men ervan uit dat het komt door een kanonschot. Tijdens het toneelstuk van Henry VII werd er namelijk geschoten met een kanon. Mogelijk dat hierdoor het rieten dak van het theater vlamvatten. Na de brand werd besloten dat het gebouw gesloopt moest worden. Gelukkig werd na de sloop besloten om het theater opnieuw te bouwen, dit keer met een pannendak.

Met een dak dat veel veiliger was werden er tot 1642 toneelstukken opgevoerd. Puriteinen sloten daarna alle theaters in de omgeving. Twee jaar daarna werd het Globe Theatre gesloten en gesloopt om plaats te maken voor woonhuizen. Pas in 1997 werd er een nieuw theater gerealiseerd, op kleine afstand van de locatie waar het originele gebouw was gerealiseerd.

Nog steeds in gebruik

Vandaag de dag wordt het theater nog steeds gebruikt om toneelvoorstellingen in op te voeren. Daarnaast is het mogelijk om in het gebouw een expositie over het leven en de voorstellingen van William Shakespeare te bezichtigen. Het gebouw is zo veel mogelijk in de ouderwetse stijl gebouwd, ook het dak is weer van riet en is daarmee het eerste gebouw met een rieten dak sinds de grote brand van Londen. Ben je van plan om tijdens je stedentrip een bezoekje te brengen aan dit iconische theater? Bekijk dan de officiële website voor meer informatie of bestel direct tickets.

Terug naar: bezienswaardigheden