Buckingham Palace is hét onderkomen van de Britse Monarch. Wanneer de koningin aanwezig is, dan wappert de Koninklijke standaard midden op het paleis. Is zij niet aanwezig, dan wordt de Union Jack gehesen. Sinds 1837 is het gebouw al in bezit van de Koninklijke familie.

Historie van Buckingham Palace

Het onderkomen telt maar liefst 775 kamers. Daaronder zijn er 19 grootste voor ontvangst, 52 slaapkamers voor de Britse Monarch en diens gasten, 188 slaapkamers voor de werknemers, 78 badkamers en 92 kantoorruimtes. Het gebouw zelf is 24 meter hoog en 108 breed aan de voorzijde en 120 meter lang.

Buckingham Palace is echter niet altijd in handen geweest van de Britse familie. John Sheffield liet in 1703 het onderkomen bouwen voor de hertog van Buckingham. Koning George III kocht in 1761 het paleis voor zijn vrouw. De twee zochten toentertijd een huis dat dicht bij St James’s Palace is gevestigd. Pas in 1837 werd het gebouw de officiële residentie. Koning Victoria was de eerste bewoonster uit de Britse monarch. Het huidige aanzicht dateert nog uit 1913 toen Koning George V de voorgevel liet renoveren en moderniseren door architect Aston Webb

Lees hier meer over de Royal Residences

Wisseling van de wacht

Van begin april tot eind juli wordt iedere dag de Queen’s Guard afgelost tijdens de ”Changing of the Guards”. Deze eeuwenoude ceremonie is een echte trekpleister voor toeristen en duurt maar liefst 45 minuten. De entree hiervoor is gratis en is vanaf 11:30 uur te bewonderen bij Buckingham Palace, het paleis van de Britse Monarch.

Buiten de voornoemde periode vindt de ceremonie op de dag plaats, in oktober is dat uitsluitend op oneven dagen. Deze dagen zijn gevoelig voor wijzigingen, controleer daarom tijdens je stedentrip naar Londen altijd even de actuele tijden. Zo voorkom je teleurstellingen.

Naast de reguliere wisseling van de wacht worden ook de lijfwachten van de Koningin gewisseld. Deze ceremonie vindt ook dagelijks plaats bij de Horse Guards Parace vlakbij de Whitehall. Deze ceremonie is eveneens bijzonder en duurt 25 minuten. De wachten van Hyde Park Corner marcheren via Constitution Hill en The Mall naar de Horse Guards Parace. Deze vindt iedere dag plaats rond de klok van 11:00 uur, op zondag is dit een uurtje eerder. Ook hierbij geldt dat de tijden gewijzigd kunnen worden, dus controleer daarom altijd even de actuele data.

Vervoer naar de wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht is goed te bereiken met het openbaar vervoer van de stad. Pak je de metro, stap dan uit op St. James Park, Victoria Station of Green Park. Deze drie metrostations liggen op 5 tot 10 minuten lopen van Buckingham Palace.