Big Ben is de bijnaam van de klokkentoren van het Palace of Westminister. De zwaarste klok ter wereld wordt vaak samen met de hele toren de Big Ben genoemd, terwijl dit feitelijk dus onjuist is.

Big Ben is vernoemd naar Benjamin Hall, hij gaf rond 1856 de opdracht om de toren te bouwen. Vanwege de omvang van de toren kreeg het al snel de bijnaam Big Ben. Op 31 mei 1859 werd de toren in gebruik genomen en begon het uurwerk te tikken. Ruim een jaar later, op 11 juli 1859 klonken de slagklokken voor het eerst door Londen.

Wist je dat: De Big Ben alleen de volle uren slaat. Om het kwartier wordt er ook geslagen (voorslagen), maar dat wordt gedaan door vier kleinere klokken die eromheen hangen. Zowel de toren als de klok zijn overigens wereldberoemd.

Big Ben restauratie

Een klokkentoren als deze staat al ruim 150 jaar. Het is dan ook niet heel wonderlijk dat er renovatiewerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden. In 2015 werd namelijk bekend dat het uurwerk van de toren in slechts staat verkeerde, een restauratie van het uurwerk was onvermijdelijk.

Deze restauratie kost naar schatting zo’n 6,5 miljoen euro. Het uurwerk dient helaas voor langere tijd stilgezet te worden. Op 21 augustus 2017 om 12:00 uur sloeg Big Ben zijn laatste deuntje. Vanaf dat moment werd de renovatie gestart die naar verwachting vier jaar zal duren. Het tijdelijk ontmantelen van het klokwerk is noodzakelijk om veilig in de toren te kunnen werken.

Mochten de werkzaamheden op schema blijven lopen, dan zal Big Ben in augustus 2021 weer tikken. In de tussenliggende periode zal het uurwerk en de toren zo min mogelijk worden afgedekt.