Video Coca-Cola London Eye
Ben je wel eens in Londen geweest? Dan heb je vast ook een kijkje genomen bij de London Eye. En misschien heb je er zelfs een ritje mee gemaakt. De reuzenrad, ook wel de Coca-Cola London Eye genoemd, is een bekende bezienswaardigheid in Londen en was jarenlang ’s werelds hoogste rad. Inmiddels is het 135 meter hoge gevaarte nog wel de grootste van Europa, maar ook daar komt vermoedelijk verandering in.

Whey Aye wordt hoger dan London Eye

Newcastle wil namelijk een reuzenrad bouwen en deze moet met in totaal 140 meter 5 meter hoger worden dan de London Eye. De rad heeft ook al een naam: Whey Aye. Newcastle wil pal naast het reuzenrad, waar het 100 miljoen pond voor nodig heeft, ook een uitgebreid sportcomplex bouwen. Hoogteliefhebbers moeten nog een tijdje geduld hebben, want men is nog niet gestart met de bouw.

 

Hoogste reuzenraden

Voor de allerhoogste reuzenrad moest je voorheen in Las Vegas zijn… Dit metalen gevaarte is 167,6 meter hoog. Daar is Nederlands hoogste rad (die staat in Scheveningen, op de pier) maar een reuzenradje bij. Want deze is 50 meter hoog. Overigens is men in New York gestart met de bouw van een 190 meter hoog exemplaar. Maar de Ain Dubai op Bluewaters Island (zie foto hierboven) overtreft alles! Deze is enkele weken geleden geopend en is maar liefst 210 meter hoog.